Spring naar content

Start 13 september 2021

De eerste week is aangebroken en staat volledig in het teken van conditie! Alleen Wat is conditie nu eigenlijk? Waar bestaat conditietraining uit? En hoe kan ik mijn conditie verbeteren? Allerlei vragen waar we deze week, samen met de deelnemers, mee aan de slag gaan.  

Ook willen we je aanmoedigen om jouw conditie te verbeteren. Daarom heeft Daniel van Schaik, docent bij Start2move en eigenaar van Move-support, 6 tips opgesteld waarmee je direct aan de slag kunt gaan! 

Ben jij gemotiveerd? Wil jij iedere week nog meer inspiratie en informatie ontvangen?  En ben jij klaar om 10 weken aan de slag te gaan met het verbeteren van je leefstijl en wil je fitter, gezonder en vitaler worden? Neem dan deel aan het programma en kom nog meer te weten over conditie en alle andere thema’s die voorbij zullen komen. 

Heb jij je al aangemeld voor Nederland wordt weer fit!, klik dan hier voor heel veel achtergrondinformatie, video’s en artikelen die jou helpen om aan de slag te gaan met je gezondheid.

Zes tips voor het opbouwen van jouw conditie

“Veel mensen denken dat conditietraining alleen helpt als je er heel erg moe van wordt en haken soms al af bij de gedachte alleen. Maar conditietraining hoeft niet altijd zwaar te zijn om al effect te hebben”. “Wel is het zo dat de hartslag en de ademhaling omhoog moeten om te trainen. Dat kan bijvoorbeeld door stevig doorwandelen, rustig joggen, fietsen, zwemmen en skeeleren.” 

Daniel van Schaik 

Tip 1: Leg de lat niet te hoog! 

2 keer per week 20 minuten conditietraining levert al een enorme gezondheidswinst op. Je hoeft dus niet ineens elke dag aan de bak. Is 20 minuten nog te veel? Begin dan bijvoorbeeld met afwisselend één minuut trainen en één minuut rust. 

Tip 2: Het hoeft niet direct super intensief  

Het volhouden van je conditietraining maakt het leuker, waardoor je het ook vaker wilt doen. Zorg er in het begin voor dat je niet direct buiten adem raakt. Pas je tempo aan of ga tussendoor wandelen bij het joggen. 

Tip 3: Elke training een klein stapje erbij 

Als jouw conditie steeds beter wordt, kan je ook meer. Om te zorgen dat jouw conditie blijft verbeteren, maak je elke nieuwe training steeds een stukje langer. Heb je de vorige keer 8 x 1 minuut gejogd, dan ga je nu 9 x 1 minuut. 20 minuten stevig gefietst? Probeer het nu eens 22 minuten. 

Tip 4: Variatie is belangrijk en leuk! 

Wanneer jouw conditie beter wordt, is het ook makkelijker om wat zwaarder te trainen. Wissel rustige trainingen af met wat pittige trainingen, zoals intervaltraining. Hier mag je steeds even van buiten adem raken. 

Tip 5: Zoek een trainingsmaatje 

Heb je moeite jezelf te motiveren, of een stapje erbij te doen? Zoek een sportmaatje en spreek af om samen te trainen. Naast een stok achter de deur is het ook nog eens gezellig en motiverend. Woont jouw trainingsmaatje niet direct om de hoek of lukt het niet om op vaste momenten af te spreken? Motiveer elkaar online en deel jullie activiteiten met elkaar via één van de vele activiteitentrackers. 

Tip 6: Meten is weten 

Heel veel horloges kunnen jouw hartslag meten en activiteit bijhouden. Hierdoor weet je hoe intensief je traint en of je vooruitgang boekt, maar ook of je wel voldoende herstelt.